Hva er WordPress?

Hva er WordPress - Bilde

Hva er WordPress?

Hva er WordPress - Bilde

Hva er WordPress?

Hva er WordPress - Bilde

Er du ny med WordPress, og vil vite hva det er? Les videre! 🙂

La oss gå gjennom noen av de grunnleggende tingene om hva WordPress er, installasjonstyper og noen tips for å bruke det.

Hva er WordPress?
WordPress er en helt gratis programvareplattform med åpen kildekode referert til som et innholdsstyringssystem. I hovedsak lar den deg administrere alle deler av nettstedet ditt, inkludert:

Legge til, fjerne eller redigere innhold.
Laste opp multimediafiler som bilder, PDF-er, Microsoft Word-dokumenter, regneark, video og lyd.
Endre utseendet på nettstedet ditt gjennom WordPress-temaer.
Legge til ny funksjonalitet på nettstedet ditt via utvidelser (plugins).
Tekstinnholdet og innstillingene på nettstedet ditt lagres alle i en MySQL-database. Alt annet lagres som en fil på webserveren/databaseserveren.

Ulike typer
Det er to forskjellige typer av WordPress nettsteder:

Eget wehotell – ofte referert til som «.org», dette er den nedlastbare versjonen av WordPress og hovedfokuset i guiden vår. Det krever at du har litt plass på en webserver (og tilgang til å opprette en database) for å installere programvaren. Den gode nyheten er at omtrent alle webhotell der ute har kontoer som kan drive et WordPress-nettsted. Du kan da redigere eller utvide programvaren til dine behov.

WordPress.com – Alle nettsteder opprettet gjennom WordPress.com er på serveren til WordPress.com. Du kan få et nettsted gratis, og det er noen betalte tjenester tilgjengelig også. Programvaren er litt mer låst ned for gratis nettsteder, og begrenser deg til å bruke bare spesifikke temaer og utvidelser.

Slik installerer du WordPress
Den selvhostede typen av WordPress er kjent for sin “5 minutt installasjon” (linken har fullstendige trinnvise installasjonsinstruksjoner). For å installere WordPress på denne måten, trenger du:

En fersk kopi av WordPress, som du bør pakke ut i en ønsket mappe på datamaskinen din.
En MySQL-database (du skal kunne opprette en gjennom din webhotell leverandør).
En tekstredigerer for å oppdatere wp-config.php-filen med tilkoblingsdetaljer for databasen din.
En FTP-klient (FileZilla er et fint, gratis alternativ).
Når databasen er opprettet og filene er lastet opp, peker du nettleseren din til nettadressen til installasjonen. Velg språk, fyll ut innloggingsdetaljene dine, og installasjonen vil være fullført.

Avhengig av hvilken webhotell du bruker, kan det være et raskere alternativ. Automatiserte installasjoner er allment tilgjengelige gjennom forskjellige webhotell selskaper. Du vil kunne installere en kopi av WordPress ved å fylle ut noen få detaljer om nettstedet ditt og klikke på en knapp. Det vil spare deg for problemer med å opprette en database og laste opp filer via FTP.

Du kan logge deg på WordPress-installasjonen ved å gå til nettstedets administrator-URL: http://www.dittnettsted.no/wp-admin/

WordPress Dashboard
WordPress Dashboard er der all magien skjer. Hvis du er logget på som administrator, har du tilgang til innholdsoppretting, medihåndtering og har muligheten til å installere temaer og plugins. Bare bruk den hendige menyen til venstre for å komme deg rundt.

Om temaer
WordPress kommer med noen få versjoner av standardtemaene, men du er ikke forpliktet til å bruke dem. Inne i WordPress er det bare å gå til Utseende> Temaer i WordPress Dashboard-menyen og klikke på Legg til ny for å se de mange gratis temaene som er tilgjengelige. Det er gratis temaer tilgjengelig for å lage nettbutikker, kreative porteføljer, nettsteder for små bedrifter og mange flere nisjer. Selvfølgelig er det også en hel masse kommersielt tilgjengelige temaer tilgjengelig andre steder på nettet.

Temaer som drar nytte av WordPress Customizer, lar deg finjustere innstillinger som skrifter, farger og bakgrunnsbilder og vise deg en live forhåndsvisning når du gjør endringer. Mer robuste temaer kan ha dusinvis av innstillinger du kan leke med.

Angående utvidelser
Som med temaer, har WordPress mange gratis og kommersielle utvidelser tilgjengelig. De kan utvide funksjonaliteten til nettstedet ditt. Det er utvidelser for praktisk talt alle behov. For eksempel er det utvidelser som kan hjelpe deg med å selge produkter på nettet, lage interaktive fotogallerier og bildevisning, lage skjemaer, dele innhold på sosiale medier, osv.

For å komme i gang er det bare å gå til Utvidelser> Legg til nytt fra WordPress Dashboard for å begynne å utforske hva som er tilgjengelig. Bare husk at ikke alle utvidelser er av høy kvalitet

Relaterte Artikler